Начало / Новини и събития / Новини от нас / Ниската раждаемост е следствие, а не причина за намаляване на потреблението A+ A-

Новини от нас

 
 

Ниската раждаемост е следствие, а не причина за намаляване на потреблението

22 Юли 2013 - 15:55

 

Като опитен пренатален психолог доц. Диана Димитрова споделя, че желанието за дете не е въпрос само на емоционални потребности, но и на трезва оценка на възможностите за бъдещи грижи и лична родителска отговорност за осигуряване на определено качество на живот за детето. На въпроса доколко ниската покупателна способност на домакинствата влияе на решението за раждане на дете отговаря: „Не можеш да си позволиш да харчиш повече отколкото получаваш. Отговорното родителство рефлектира върху „качественото" отглеждане на децата и свързаните с това разходи. Ниската раждаемост е следствие, а не причина за намаляване на потреблението".

 

Според онлайн проучване на АТСДБ - 48% от майките „икономисват" като пазаруват от аукциони и магазини втора употреба, от он-лайн сайтове за колективно пазаруване и от сайтове за обяви за разпродажби с намаления. 

Доц. Диана Димитрова дава следните обяснения за потребителските нагласи на родителите: „Страната ни реално се намира в икономическа криза и домакинствата свиват потреблението си, като „икономисват" и от средствата отделяни за деца. От друга страна - непрекъснатото говорене за криза кара потребителите да бъдат по-предпазливи и следователно максимално пестеливи в разходите си."

 

Запитана за опасностите от търговията със стоки втора употреба, Диана Димитрова е категорична: „Всички стоки, които подлежат на стерилизация и дезинфекция не би трябвало да се използват  не само от други деца, но и от сиблинги (бел.ред. братя и сестри ). Дрехи, играчки, аксесоари за хранене сами по-себе си трябва да отговарят на много високи санитарно-хигиенни изисквания. Тяхната „втора" употреба от деца до 2 годишна възраст е недопустима. Неясният произход, съмнителното качество и амортизацията крият рискове за детското здраве."

 

Като Председател на Асоциация „Училище за родители" доц. Димитрова подкрепя всяка кауза, насочена към създаване и подобряване на условията за качествено отглеждане на деца в България и счита, че намаляването на цените на бебешки и детски стоки е важна стъпка в тази посока: „Стимулите за повишаване на потреблението трябва  да са посредством икономически инструменти, а премахването на ДДС върху детските стоки би трябвало да повлияе реално цените в магазините."

 

В заключение, на въпроса кои групи детски стоки приоритетно се нуждаят от ревизия на ДДС ставката доц. Димитрова конкретизира: „Стоките от първа необходимост при раждане на едно дете; аксесоари за кърмене и хранене, детски храни за възраст 0-12 месеца; детски дрехи за възраст  0 - 3 години; детски колички и бебешки легла. Това са най-необходимите стоки при раждане на дете в семейството и тяхната цена оказва най-голямо влияние върху семейния бюджет."