Начало / Новини и събития / Новини от нас / Моето семейство подкрепя „Искам братче! Искам сестриче!“ A+ A-

Новини от нас

 
 

Моето семейство подкрепя „Искам братче! Искам сестриче!“

22 Август 2013 - 13:00

 

Ралица Манолова е специалист по Международни икономически отношения и работи като Главен експерт в Областна администрация - Габрово. Има две дъщери и е изключително отворена към всяка промяна на обществената среда за достойно и отговорно родителство.

Според он-лайн проучването, проведено от АТСДБ през Май, 73% от анкетираните майки смятат, че премахването на ДДС върху детските стоки ще се отрази на разходите им по отглеждане на детето. Ралица Манолова, майка на две дъщери е една от тях: "Намаляването на ДДС на тези продукти би било сериозна крачка към реалната грижа на държавата за стимулиране на раждаемостта. Детските и бебешки продукти - като храни, дрехи, образователни играчки и пособия, козметика, обувки са неща, необходими за отглеждането на едно бебе/дете и ако държавата иска да стимулира и насърчи родителите да имат деца - то трябва да покаже заинтересованост и да предприеме действия за намаляване на тези разходи за домакинствата без това да е за сметка на качеството на живот."  Според Ралица не толкова ниската покупателна способност влияе върху решението за раждане на дете, колкото условията, които съществуват в съответната държава: „Политическата обстановка и икономическата несигурност в страната, правят хората много по-предпазливи като купувачи. Не мога да кажа дали намаляват доходите, но със сигурност - намаляват бебетата в страната, все повече млади хора напускат България и съответно населението застарява. Всичко това пряко рефлектира върху пазара на детски стоки. Бих добавила и още нещо - цените в България - особено на детските стоки - са доста високи предвид на ниския стандарт на живот. За много български семейства е далеч по-евтино да пазаруват он-лайн от други европейски държави, където съществуват редица преференции за детските стоки и цените са по-ниски въпреки по-високите доходи там."

Запитана за впечатленията си относно гаранционното обслужване и сервиз за стоки, закупени от България и от чужди онлайн магазини и сайтове за колективно пазаруване, Ралица отговаря скептично: „Гаранции има само при утвърдените марки детски стоки. За пример мога да дам детските колелета - велосипедите на  утвърдени български марки са с 2 години гаранция, а китайските са с 6 месеца. За чуждестранните сайтове - да, те предлагат гаранционно обслужване, но разходите за доставка обратно до производителя или продавача са много високи и реално рядко се ползват гаранционните условия."

Семейството на Ралица живее в Габрово и тя лично познава всички търговци на детски стоки в града. Ето как обяснява драстичното намаление на потреблението в малките детски магазини: „Може да се твърди, че майките предпочитат големите вериги най-вече заради промоциите, които могат да си позволят по-големите магазини и съответно по-ниските цени там. Още повече, че веригите притискат вносителите да им дават по-изгодни цени и съответно малките магазинчета са най-пострадали от високите цени, които остават за тях."

Професията на Ралица е свързана с чести пътувания из България и чужбина. На въпроса дали само ниската раждаемост обуславя ниското потребление на детски стоки, тя споделя: „Логичното заключение е, че колкото по-малко бебета има - толкова по-малко се купуват бебешки и детски стоки. В същото време, обаче, трябва да се добави и сериозната конкуренция на стоки от държави с привилегии за този сектор и тогава за българските търговци става още по-трудно. Интернет улеснява търсенето на по-изгодни оферти - приемливо качество на приемливи цени; реално премахва границите между държавите и позволява лесно пазаруване и от други държави с по-адекватна социална политика и съответно по-ниски цени на детските стоки. Адекватната мярка е да се прилагат стимули в тази сфера - така, както се прави и в други държави от ЕС - намалено или диференцирано ДДС, стоки, освободени от ДДС и пр."