Начало / Новини и събития / Новини от нас / Да искаш дете в условия на икономическа нестабилност A+ A-

Новини от нас

 
 

Да искаш дете в условия на икономическа нестабилност

02 Август 2013 - 11:10

 

Според Антоанета Калушкова, Заместник председател на Алианса на българските акушерки - отпадането на ДДС върху детските стоки ще облекчи значително семейните бюджети и ще даде възможност на родителите да заделят средства и за развиващи програми за децата: „Ниските доходи принуждават семействата да ограничат разходите за детето до покупка на стоки, които няма как да бъдат взети от приятелка. Разходите за пелени за еднократна употреба, храна и медикаменти са жизнено необходими за отглеждането на едно дете, но с това не се изчерпват неговите потребности." Потвърждение на нейните думи са и отговорите на анкетираните през Май 2013 г. потребителки във форума БГ Мамма. 48% от анкетираните майките правят компромиси с качеството на стоки като креватчета, колички, столчета за кола, дрехи и обувки, както и  аксесоари за кърмене и хранене и пазаруват някои от тези стоки от аукциони и магазини втора употреба, от он лайн сайтове за колективно пазаруване и от сайтове за обяви за разпродажби с намаления. 

„България е в състояние на демографска  катастрофа, причинена от задълбочаващата се емиграционна вълна, ниската раждаемост, високата смъртност и повишаващия се брой на хора с репродуктивни проблеми." Това мнение споделя и друг член на управителния съвет на Алианса - Даниела Колева, акушерка и психотерапевт от Варна. Според нея желанието за дете в условията на нестабилна икономика е един от основните мотиви за емиграция през последните години. По данни на електронния регистър на ражданията до средата на Юли 2013 г. в България са родени 32 218 бебета - с 2 300 по-малко от същия период на миналата година.

 „Макар любовта да е водеща причина да отглеждаш деца, трябва да имаш и съответната икономическа стабилност. Правителството трябва да вземе мерки и да даде сигурност на младите хора". Това споделя Симона Косева - акушерка от МБАЛ Габрово и продължава: „Ако говорим за така наречените детски надбавки, помощи и т.н. не трябва да забравяме и факта, че има групи от хора, които раждат деца, именно заради тези помощи. Аз като акушерка и бъдеща майка, предлагам  тези помощи да се дават под формата на ваучери или родителите да удостоверяват по някакъв начин, че парите са похарчени за дрехи например."

На въпроса как демографската криза влияе на търговията с детски стоки в страната Даниела Колева отговаря: „Икономическата ситуация в страната затваря малките магазини т.като те предлагат или евтини китайски стоки или висококачествени марки, но на по-високи цени отколкото в хипермаркетите." Според Антоанета  Калушкова, която е и собственик на Център за родители във Велико Търново предимствата да пазаруваш от малък магазин са, че там се предлага консултация и че има гаранция за закупената маркова стока. „Ако говорим, че бизнесът е засегнат от демографски и икономически срив, то той е засегнат както за търговците, предлагащи детски стоки така и на специалистите предлагащи професионални услуги на бъдещите и настоящи родители. От Алианса на акушерките са убедени в крайната необходимост от обединяване на усилията за преодоляване на икономическите причини за демографската криза и затова подкрепят инициативата за премахване на ДДС върху детските стоки.