Начало / Новини и събития / Новини от нас / Премахването на ДДС няма да повиши търговските печалби , а потреблението на детските стоки A+ A-

Новини от нас

 
 

Премахването на ДДС няма да повиши търговските печалби , а потреблението на детските стоки

04 Юли 2013 - 16:00

По неофициални данни през 2012 пазара на бебешки и детски стоки се е свил с около 20%, като за определени групи продукти той се е преразпределил и бележи спад с над 30%.

„По-отношение на бебешките храни, пелените за еднократна употреба и консумативите потреблението се концентрира в големите търговски вериги тъй като там цените са по-изгодни. При покупка на колички, креватчета столчета за кола и аксесоари за кърмене и хранене родителите се нуждаят от компетентна консултация и предпочитат специализираните бебешки магазини". Това споделя Валентина Минева - член на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ), дългогодишен вносител на марките ABC Design, CONCORD, David Fusseneger, BabyMoov  и съсобственик на мрежа от бебешки и детски магазини "БЕБЕ МАРКЕТ". Думите й намират потвърждение в онлайн проучването на Асоциацията, проведено  във форума БГ Мамма през Май 2013 г. Според проучването 32% от анкетираните търсят компетентни съвети в специализираните детски магазини, докато 22% от по-опитните майки, пазаруват от веригите хипермаркети в страната.  

Явно забележима е тенденцията за пазаруване на ниски цени извън търговските обекти - 46% от анкетираните пазаруват онлайн и прибягват към покупка на стоки втора употреба. По отношение на онлайн пазаруването Валентина Минева счита, че това е нормална търговска практика и все повече ще се развива у нас. Тя обаче обръща внимание на законовите уредби според които само стоките, закупени от българските онлайн магазини имат нормално гаранционно и сервизно обслужване. „При проблеми,  потребителите закупили колички от онлайн магазини от чужбина се обръщат към вносителите на конкретната марка за България и очакват да бъдат обслужвани гаранционно. Това е потребност за която вносителите нямат никакво задължение, нито  възможност да задоволят т.като разполагат с резервни части единствено, спрямо обема на закупените от тях колички.

Съществен проблем е, че много често „он-лайн търговците" купуват от разпродажби и намаления колички и други бебешки стоки с цел препродажба като по тези сделки не заплащат никакви данъци на държавата."

Друга тенденция в потребителското поведение на майките в периода на криза е пазаруването на стоки втора употреба.  19% от анкетираните майки пазаруват от аукциони и магазини втора ръка. Помолена да коментира тези факти, Валентина Минева е категорична, че има детски които в никакъв случай не трябва да се купуват по този начин: „Например рискът при купуването на стол за кола втора употреба е че няма как да се разбере дали столчето не е претърпяло ПТП. Освен това пластмасата от която са произведени повечето столчета е със срок на годност от 5 години, а купувайки го втора ръка, потребителят рискува със столче, което може да е старо и съответно опасно."

На база на дългогодишните си наблюдения в бранша, Валентина Минева отчита силната ценова чувствителност на потребителите на бебешки и детски стоки. Затова подкрепя Подписката за премахване на ДДС върху стоки за деца: „Премахването на ДДС ще намали реално цените на стоките в магазините, тъй като това е косвен данък, който се плаща от потребителите". Запитана, кои са приоритетните групи  детски стоки, обект на предложението за премахване на ДДС тя споделя: „Специализираните бебешки храни, многократните пелени и консумативите, които се използват дълго време и най-много се отразяват на бюджета на младите семейства. Обезопасителните детски седалки за автомобили също т.като са животоспасяващи и задължителни според Българското и Европейското законодателство до 12-годишна възраст".

Валентина Минева не очаква спекулации и злоупотреби с нулевата или диференцираната ставка на ДДС върху бебешките и детски стоки от страна на  търговците в бранша т.като счита колегите си за доказали се лоялни търговци: „Данък добавена стойност е косвен данък, който реално се заплаща от крайния потребител. Неговото намаляване или премахване би повишило общите оборотите в бранша и това би се отразило положително както на търговците, така и на крайните потребители."