Начало / Новини и събития / Новини от нас / Защо търговците на детски стоки се ангажират с инициатива за преодоляване на демографските проблеми в страната? A+ A-

Новини от нас

 
 

Защо търговците на детски стоки се ангажират с инициатива за преодоляване на демографските проблеми в страната?

09 Юли 2013 - 12:35

 

„Премахването на ДДС-то над детските дрехи може и да съживи нашата икономика, защото парите, които сега изливаме по чуждите сайтове ще се завъртят у нас, само че това не е основния проблем. За второ и следващо дете, особено ако е от същия пол, се вадят чувалите с дрешки от първото, така че ДДС-то е най-малкото което ще ме накара да имам второ". Това е мнение, споделено във форума БГ Мамма по повод Националната гражданска инициатива „Искам братче! Искам сестриче!". Според тази майка най-големия анти-второ-бебе проблем е двугодишния период назад при изчисляване на сумата за майчинството:"Както показват статистиките все повече майки раждат над 30 год., а средната възраст при раждане на първо дете е около 27.  Ако в тази статистика влиза и ромското население тогава може да си представите кога ражда българката".  Едва  ли е възможно по-кратко, точно и ясно описание на „демографското блато", в  което от години е затънала страната ни.

 

Според Петя Милина - Председател на УС на Асоциацията на търговците на стоки за детето в България,  през 2012 г. в България са живели 280 462 деца на възраст от 0 до 4 години. Ако тенденцията на спад в раждаемостта и ръстът на емиграция на млади хора се запазят, през 2025 г. в България ще живеят със 70 000 по-малко деца до 4 год. „Друг много притеснителен демографски показател  е свързан със застаряването на населението. Ако през 2001 г. всеки 100  човека, излизащи в пенсия са били замествани от 124 нови работещи, то през 2012 г. на същите 100 новопенсионирани съответстват 64 навлизащи в трудоспособна възраст". Огромната безработица и ниските доходи предопределят потребителското поведение на младите хора и трайно затвърждават еднодетния репродуктивен модел в страната. „Ниската покупателна способност  предизвиква  не само количествено ограничение на потреблението на бебешките и детски стоки, но налага и драстични компромиси с тяхното качество."

 

Ева Бетова, член на УС на АТСДБ и представител на един от най-големите дистрибутори на бебешки и детски храни в страната „Бебелан" също коментира демографската политика: „От години мерките, които предприема държавата, и то под натиск на обществото е промяна в размера на обезщетенията за майчинство и гледане на дете под 2 години. Другата мярка е включване на процедури по фонд „Ин витро" към Здравната каса. Проблемите в здравната система превърнаха и тази мярка в механизъм за източване на държавни средства."  Резултатите от прилагането на третата дългосрочна мярка - откриване на нови места в детски ясли и градини засега не решават проблемите на родителите в големите градове.

 

На въпроса защо търговците се ангажират с инициативи за преодоляване на демографските проблеми в страната, Ева Бетова отговаря: "Ние ежедневно се срещаме с ограничените възможности на хората да заплатят цената на стоките, необходими за отглеждането на едно бебе. 80% от тези стоки са  европейски „внос", а всички знаем колко голяма е разликата в доходите на домакинствата в Европа и в България. Поради ниските обеми и изключително малкия пазар стоките,  произвеждани в България също не могат да постигнат ниски цени. Предлагаме 0% ДДС ставка за стоките от първа необходимост за кърмачета и бебета като една от комплекса мерки за борба с демографската криза в страната.

 

Според Петя Милина, която е вносител на марките NUK, Tigex и  Kiddy мерките за насърчаване на раждаемостта трябва да са насочени към оптимизиране на системата за обезщетения при раждане и оглеждане на дете и към създаването на условия за по-добро отглеждане на децата. За да се очаква добър резултат тези мерки трябва да се прилагат комплексно. Премахването или намаляването на ДДС ставката е индиректна мярка за повишаване на покупателната способност и благосъстоянието на семействата с малки деца. „Този механизъм на стимулиране на потреблението не е нов. Редуцирана или нулева ставка върху ДДС се прилага в 22 държави, членки на ЕС. Лидер в това отношение е Великобритания, където детските храни, облеклата и обувките се облагат с 0% ДДС. В България, Румъния, Латвия и Испания няма диференцирана ДДС ставка върху бебешките и детски  стоки. Доходите на българите са едва 15% от доходите на европейците и затова е логично да търсим специален подход към жизнено необходимите стоки за отглеждане на децата".

 

Иван Илчев, маркетинг директор на производителя на бебешки колички Chipolino посочва и още един проблем на производителите и търговците на бебешки и детски стоки. „Ниските или нулеви ставки на ДДС в ЕС, както и големите национални пазари осигуряват ниски, дори дъмпингови цени на някои класове детски стоки. Не са малко примерите на „куфарна търговия" с детски дрехи и други малоразмерни стоки. Електронните магазини от големите страни членки не рядко пускат „outlet" акции, които подбиват цените на родния пазар."  Този факт споделя и Петя Милина, Председател на АТСДБ: „В днешната обстановка на напълно отворен пазар голяма част от българските семейства пазаруват от чужди сайтове или от аукциони. Особено популярни са английските такива. Като се има предвид, че там има  0% ДДС ставка,  лесно е да си обясним по-евтините стоки в чуждите сайтове . Това обаче си е чиста форма на изтичане на български капитал, защото когато стоките  не се купуват от български фирми  данъците не влизат в нашата хазна и не се осигурява заетост в сектора. Така че нашето предложение има благоприятно значение както за бизнеса, така и за икономиката като цяло".

 

На съмненията, дали отпадането на ДДС ще намали цените на детските стоки в магазините или ще увеличи печалбите на търговците, Ева Бетова обяснява, че търговците нямат интерес от подобни спекулации т.като те договарят помежду си цени без ДДС. „Данъкът се начислява накрая на всяка сделка, като тежестта остава винаги и само в крайния потребител. Фактът, че съсловието на търговците на детски стоки подема тази инициатива  е гаранция, че спекулации с цените на дребно няма да има". Елвира Неделчева, вносител на бебешки колички  TFK също не очаква спекулации с цените на дребно: „От коректните вносители и търговци на детски стоки, лично ние не очакваме злоупотреби. По-скоро ще се създадат предпоставки за злоупотреба от вносители и търговци, които биха се опитали да „прокарат" в  търговската мрежа своите стоки като „детски".

 

В заключение Ева Бетова от „Бебелан" споделя: „Нашият бранш е малък и  така пряко свързан с раждаемостта, че ние винаги сме работили на ръба на оцеляването. Тенденцията за все по-ниска раждаемост в България засягат директно акушерките и нас, търговците на специализирани бебешки стоки."